tirsdag, december 29, 2009

Fantastiske verden .. eller; lad nu være med at klikke på de links …

Har tilbragt en aften med at rense en computer for virus, og for ligesom at advare, kommer her opskriften på hvad man ikke skal klikke på… opdateret 6/1 med et par detaljer :-)

Problemet

Det starter alt sammen med en e-mail fra facebook, om at én af dine venner har sendt dig en besked:

image

Bliver man fristet, klikker man nok på det øverste link – men ak, her havner man bare på youtube startsiden, og må konkludere at det link nok ikke virker.

For at se det spændende, klikker du nu på link nummer 2 .. og her starter det sjove – en explorer starter, og åbner en side, som øjeblikkelig omdirigerer videre til 3-4 andre sider lynhurtigt efter hinanden.

Og så sker der noget, for nu dukker der pludselig et nyt vindue op:

image

(Opdateret) Her er det vigtigt ikke at gå i panik, der er ingen virus – sig efter mig; ‘der er ingen virus’. Meningen med dette vindue er at lokke dig til at trykke på [Remove all], og installere det falske antivirus program.

Lad mig afsløre at hvis du trykker ‘remove all’, og installerer ‘programmet’ får du at vide at gratis-udgaven ikke kan fjerne alle virus, så du skal lige indtaste dine kreditkort informationer – den registrerede udgave kan nemlig fjerne dem .. not!

Der skal professionel hjælp og reinstallation til ..

Bemærk også at selvom vinduet jo virker ægte nok, så er det fup – det kører inden i en browser. F.eks. er det kun på dansk fordi Google translate toolbaren har oversat siden. Vinduet med ‘Remove all’ knappen ligger såmænd også indeni browseren, og er altså ikke udtryk for noget der foregår på din maskine.

Bemærk hvad der sker hvis man f.eks. prøver at flytte vinduet ned i højre hjørne af skærmen

image

Det bliver siddende indeni browseren, de 2 ikoner der er anvendt – er selvfølgelig brugt fordi det ene er Windows Firewall ikonet, og det andet er Security Center ikonet som man kender fra kontrol panelet – men som ikke direkte har noget med antivirus at gøre.

Men hvad gik der galt?

Den kvikke læser har nok bemærket at link1 indeholder facebook.com/evil/app;youtube.com, mens link2 indeholder næsten den samme smøre facebook.com/evil/app;bit.ly/ID – alt sammen for at du skal tro at de peger på det samme.

Men det afgørende faktor her er ‘;’ - alt hvad der står efter semikolon sendes med som parameter til der står foran, så denne URL

facebook.com/evil/app;youtube.com

kunne være et link til noget på youtube.com .. men betyder i virkeligheden; kald facebook applikationen facebook.com/evil/app med youtube.com som parameter.

I sig selv jo ikke noget skummelt, bortset fra at der ikke kommer noget videoklip frem - facebook applikationen omdirigerer dig bare til youtube.com.

Nu klikker du så på link nummer 2, og udfører i virkeligheden denne kommando

Kald applikationen facebook.com/evil/app med bit.ly/ID som parameter, nu har man så en forventning om at man får set det videoklip man hungrer efter …

Men ak, den ondsindede applikation på facebook ved nu at den har snydt dig – fordi du klikkede på det link som indeholdt bit.ly parametren, så den igangsætter straks omdirigeringsmøllen, som bl.a. installerer det falske antivirusprogram, og som sideeffekt også åbner den side bit.ly/ID peger på – og du er gået i fælden.

Og videoklippet, må vi nok konstatere, det findes ikke.

Jamen kan jeg ikke undgå det?

Absolut, lad være med bare at klikke på links. Nemmere kan det næsten ikke være :-)

Måske er det nok bare at være mistænksom over for alle links, behandl dem som om det var djævlen selv der havde sendt dem.

Hvis du er i tvivl om hvad der kommer fra en af dine venner, eller bare syntes noget virker underligt. Skriv og spørg hvad det er de har sendt – altså uden at videresende linket til dem også .. send måske en SMS – eller ring til dem ..

tirsdag, december 22, 2009

El-biler der ikke larmer ..

Har lige siddet og kigget på http://politiken.tv/nyheder/indland/article861874.ece

Nu er det tilsyneladende et problem at elektriske biler ikke støjer, for så kan fodgængere og cyklister ikke høre at der kommer en bil. Derfor er løsningen naturligvis at el-biler konstant skal udsende lyde.

Det skal selvfølgelig være muligt at konfigurere, så alle biler kan udsende deres egen håbløse lydeffekt når de kommer kørende, så ejeren kan signalere sin individualitet. Jeg forestiller mig naturligvis at købe en gammel ellert, og installere en lydeffekt i stil med et godstog, eller måske en rumfærge.

Det er jo kun på denne måde vi kan sikre fremtidens støjhelvede, tak for kaffe.

Ville det ikke være en idé at nedbringe støjen på gaderne, så folk peger fingre og rynker på næsen af de biler der støjer mest?

Cyklister og fodgængere .. de skal bare lære at kigge sig for :o)